Geuzenmaand 2018

Geuzenmaand 2018 is in aantocht. De maand maart, waarin de Geuzenpenning wordt uitgereikt, staat symbool voor het opnieuw vertellen van de vrijheid. Niet alleen vanwege oorlogsgeweld, zoals we dat vaak doen in mei. Ook de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van expressie, de vrijheid om in je eigen fysieke en geestelijke integriteit door de wereld te kunnen.

Geuzenvlag-02

De komende Geuzenmaand kent weer een aantal interessante activiteiten, bijeengebracht door de gelijknamige stichting. Er is een opening gepland in De Windwijzer met de bekende schrijfster Carrie Jansen. Er zullen tentoonstellingen worden gehouden in De Windwijzer, KADE40, Museum Vlaardingen, het Stadskantoor, de Bibliotheek en Streekmuseum Jan Anderson. En natuurlijk reikt de Stichting Geuzenverzet de wereldberoemde penning uit, dit jaar aan de organisatie Girls Not Brides. Prinses Mabel van Oranje, voorzitter van Girls Not Brides, en directeur Lakshmi Sundaram nemen de onderscheiding in ontvangst.

Genoeg om te beleven en te doorleven. De rode vlag met de witte strepen (die de 18 doden uit o.a. het Geuzenverzet symboliseren) zal de straten weer met trots kleuren en roepen om de vrijheid, die wij verdienen, en nog altijd met hand en tand zullen moeten bevechten. Laten we dat doen, met hart en ziel. In vredesnaam!