Vlaardingen, 6 maart 2023 – In De Windwijzer aan de Schiedamseweg 95 te Vlaardingen is van 6 maart t/m 31 maart de foto-expositie ‘Kwetsbare vrijheid’ te zien.  Na een algemene oproep om foto’s in te sturen kwamen er vele reacties. Uit de 100 ingestuurde foto’s heeft de Vlaardingse kunstenares Beaty Czetó er 35 geselecteerd voor deze expositie. Stuk voor stuk beelden waarin de inzenders kwetsbare vrijheid zagen. Kwetsbare mensen vooral, waar dan ook ter wereld, maar ook kwetsbare natuur.  

Er zijn werken te zien van Árpád Daradics, Francis J Franck, Jasha Garritsen, Frank Hazenberg, Manja Herstel, Inge Hoefnagel, Diederik Klomberg, Ramune van Moorsel, Esther Morren, Dick van Oosten, Willem Overtoom, Wiebe Pannekoek, Bálint Szombathy, Mirjam Terpstra, Bram Uil, Theo Werner en Rob van ’t Zelfde.

De werken hangen verdeeld over de Grote Zaal en de Kleine Zaal in De Windwijzer.

In de catalogus hierna treft u een overzicht aan van alle tentoongestelde foto’s.

De tentoonstelling is te bezichtigen van maandag tot en met donderdag tussen 09.00 en 13.00 uur.

Op vrijdag, zaterdag en zondag is De Windwijzer alleen geopend wanneer er activiteiten zijn.

———————————————————-

Kunstwerk ‘Waar een spoor toe leidt’ naar Oranjehotel

Voor de expositie ‘Den Juisten Tijd’, onderdeel van de Geuzenmaand 2020, maakte Dong Ye Kloppenburg een kunstwerk gebaseerd op de oorlogsgeschiedenis van haar opa. Dong Ye is kunstenares en studeert binnenkort af aan de Willem de Kooning academie.

Dong Ye schreef zelf als verklaring voor het door haar gemaakte werk:

Mijn opa Piet Nieuwstraten was een Geus. Hij is in 1942 opgepakt door de Nazi’s en werd na een showproces ter dood veroordeeld samen met drie Geuzenvrienden.

Natuurlijk vroegen zijn ouders zich af: wat kunnen wij voor ons kind doen?

Ik was negen jaar toen mijn opa overleed, ik heb dus niet veel over zijn oorlogservaringen meegekregen. Pas veel later zag ik de documentaire, waarin hij zijn oorlogservaringen vertelt. Op diverse momenten moest ik denken aan ‘den juisten tijd’, het thema van deze Geuzenmaand.

In dit werk heb ik gekozen voor een bijzondere ontmoeting van opa’s vader met een student in een trein. Deze ontmoeting heeft ervoor gezorgd dat de executie niet is uitgevoerd, niet alleen voor opa, maar ook voor zijn drie vrienden. Wel hebben zij in verschillende kampen en gevangenissen gezeten, maar ze hebben allemaal de oorlog overleefd.

Uitleg werk
De meeste sporen hebben geleid tot de dood, daarom heb ik ervoor gekozen om een aantal sporen over te laten gaan in roest. Alleen het spoor van de student en van opa’s vader komen samen. Dat spoor is niet vergaan.

Het is natuurlijk zonde om zo’n bijzonder werk thuis te houden. Daarom heeft ze het werk aangeboden aan het Oranjehotel in Scheveningen, waar haar opa gevangen heeft gezeten. Op vrijdag 17 september is het kunstwerk aangeboden aan de directeur van het Oranjehotel, Anke Verlaan.