Voor de expositie ‘Den Juisten Tijd’, onderdeel van de Geuzenmaand 2020, maakte Dong Ye Kloppenburg een kunstwerk gebaseerd op de oorlogsgeschiedenis van haar opa. Dong Ye is kunstenares en studeert binnenkort af aan de Willem de Kooning academie.

Dong Ye schreef zelf als verklaring voor het door haar gemaakte werk:

Mijn opa Piet Nieuwstraten was een Geus. Hij is in 1942 opgepakt door de Nazi’s en werd na een showproces ter dood veroordeeld samen met drie Geuzenvrienden.

Natuurlijk vroegen zijn ouders zich af: wat kunnen wij voor ons kind doen?

Ik was negen jaar toen mijn opa overleed, ik heb dus niet veel over zijn oorlogservaringen meegekregen. Pas veel later zag ik de documentaire, waarin hij zijn oorlogservaringen vertelt. Op diverse momenten moest ik denken aan ‘den juisten tijd’, het thema van deze Geuzenmaand.

In dit werk heb ik gekozen voor een bijzondere ontmoeting van opa’s vader met een student in een trein. Deze ontmoeting heeft ervoor gezorgd dat de executie niet is uitgevoerd, niet alleen voor opa, maar ook voor zijn drie vrienden. Wel hebben zij in verschillende kampen en gevangenissen gezeten, maar ze hebben allemaal de oorlog overleefd.

Uitleg werk
De meeste sporen hebben geleid tot de dood, daarom heb ik ervoor gekozen om een aantal sporen over te laten gaan in roest. Alleen het spoor van de student en van opa’s vader komen samen. Dat spoor is niet vergaan.

Het is natuurlijk zonde om zo’n bijzonder werk thuis te houden. Daarom heeft ze het werk aangeboden aan het Oranjehotel in Scheveningen, waar haar opa gevangen heeft gezeten. Op vrijdag 17 september is het kunstwerk aangeboden aan de directeur van het Oranjehotel, Anke Verlaan.