Programma

Thema Identiteit

Dit programma heeft een voorlopig karakter. Naarmate de Geuzenmaand nadert, zullen diverse activiteiten een definitiever karakter krijgen. Actuele informatie wordt zo spoedig mogelijk op deze pagina vermeld.

Maandag 20 februari tot en met donderdag 6 april
Fototentoonstelling
Tijdens openingstijden, De Windwijzer, Schiedamseweg

De foto’s hebben als leidend motief het thema van de Geuzenmaand.
Organisator: Beaty Czetö

Gehele maand maart
Geuzenpenning in beeld en boek
In het kader van de jaarlijkse uitreiking van de Geuzenpenning heeft het Vlaardings TaalGenotschap dit jaar een kleine bijdrage geleverd aan de openbare beleving ervan. Mede ter attentie van de stoet met Laureaten die maandag 13 maart van begraafplaats Emaus over de Hoogstraat naar de Grote Kerk zal lopen, richtte Vlaardingen connaisseur Peter de Jong bij een aantal deelnemende winkeliers op de Hoogstraat kleine etalage exposities in.

Omroep Vlaardingen, Edelsmid/juwelier Werner Nijman, Stripwinkel DOZO, Lokaal 97 en Antiekwinkel Imago tonen rond het boek ‘Mensen Recht Doen’ een aantal andere publicaties die gerelateerd zijn aan het onderwerp van de Geuzenpenning.

Gehele maand maart
Lessen Filosoferen
Diverse basisscholen

Tijdens de Geuzenmaand gaat filosoof Mirjam Poolster BA in gesprek met kinderen over het centrale thema Identiteit.

Gehele maand maart
Tentoonstelling Jan Anderson
Elke eerste zaterdag en elke zondagmiddag in maart van 14.00 – 16.00 uur, Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50
Tentoonstelling gewijd aan de “vergeten” Geus Jan Kijne. Ter gelegenheid daarvan verschijnt in de reeks Van ‘t Oft naar ‘t Oofd een boek gewijd aan deze Geus.

Maandag 6 en dinsdag 7 maart
Anne Rats speelt: ‘Adam en de Anderen’
10.30 en 13.30 uur, Stadsgehoorzaal, Schiedamseweg 51

Een voorstelling over pesten, acceptatie, met liefde naar elkaar kijken en durven te zijn wie je bent.
Adam is op het eerste gezicht een hele normale jongen. Maar vanaf de eerste dag op zijn nieuwe school vinden de andere kinderen hem maar raar. Hij is ‘anders’. Ook thuis, bij zijn vader en moeder, heeft hij het gevoel dat hij er niet helemaal bij hoort. Hoe dat komt, weet Adam niet. Op zijn verjaardag loopt hij weg van huis en zo begint een avontuurlijke zwerftocht door de stad. Hij ontmoet mensen die net als hij ‘anders’ zijn. Slootman, Piraat, Carrièreman en Vogelvrouw zijn ieder op hun eigen manier anders. Door deze zwerftocht leert Adam anders naar anderen kijken: hun anders-zijn is niet raar, maar juist mooi: een cadeau voor de wereld. En dat is zijn eigen anders-zijn ook.
Deze voorstelling is in eerste aanleg bedoeld voor groepen 7 en 8 van het basisonderwijs

Woensdag 8 maart
Officiële Opening Geuzenmaand
20.00 uur, De Windwijzer, Schiedamseweg

Mevrouw Gerdi Verbeet, voorzitter van het Comité 4/5 mei, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, zal de officiële opening verrichten. Haar lezing zal voornamelijk gericht zijn op educatie. Na afloop is er voldoende ruimte voor vragen en discussie. Muziek en zang zal deze opening omlijsten. Tijdens deze opening reikt de heer Jan Anderson het eerste exemplaar uit van het boekje gewijd aan de vergeten Geus Jan Kijne.

Zaterdag 11 maart
Opening Kunstexpositie Geuzenmaand
16.00 – 18.00 uur, Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54

Opening van de tentoonstelling van kunstwerken, gerelateerd aan het thema van de Geuzenmaand. De werken worden tentoongesteld in het Museum Vlaardingen, de publiekshal van het Stadskantoor, KADE40 en De Windwijzer. Met voordrachten van Edita Hasovic en de Junior Stadsdichter Mara van der Vlis.

Deelnemende kunstenaars: Wilma Kun, Fenneke Hordijk, Mirjam Boomert, Float, Marjon Hoogendijk, Esther de Vlam, Beaty Czetö, Anuska Oosterhuis, Harry Schumacher, Look J.Boden, Ron Weijers, Sander Groen, Irma Rengur, Herman Moscoviter, Zhanhong Liao, Frans de Winter
Curator: Frans de Winter

Openingstijden Museum Vlaardingen: di t/m za van 10:00 tot 17:00, zo 12:00 tot 17:00, ma gesloten
Openingstijden KADE40 (vanaf 6 maart): ma 16:00 tot 23:00, di t/m do 09:00 tot 23:00, vr 09:00 tot 21:00, za 09:00 tot 16:00
Openingstijden Stadskantoor: ma 08:00 tot 19:00, di t/m vr 08:00 tot 16:00

Zondag 12 maart
Vrijhedenwandeling
13.30 uur, Visbank, Westhavenplaats

In de Oostwijk van Vlaardingen zijn vele gebouwen en monumenten die gerelateerd kunnen worden aan de rechten van de mens. Een gids neemt u mee door de wijk en vertelt over het verband met de mensenrechten en symbolen daarvan in de wijk.

Maandag 13 maart
Uitreiking Geuzenpenning
Grote Kerk, Markt (besloten bijeenkomst)

Donderdag 16 maart
Inspirerende ontmoeting met Joop van Dorp en Cor Maarleveld
18.00 – 20.00 uur, Windwijzer, Schiedamseweg
Entree: 10 euro (inclusief maaltijd) / aanmelden via info@dewindwijzer.nl

Onze gasten aan tafel zijn Joop van Dorp en Cor Maarleveld. Deze maand is het de Geuzenmaand. Daarbij hoort dit jaar nadrukkelijk het begrip diversiteit. Diversiteit van volkeren, culturen en rassen en godsdiensten en levensovertuigingen en ook diversiteit van levensverbintenissen. Joop en Cor kozen al heel lang geleden openlijk voor elkaar. In een tijd waarin dat zeker niet vanzelfsprekend was. Met hen willen wij tijdens de maaltijd in gesprek gaan over wat dat voor hen betekend heeft en nog steeds betekent. U bent van harte uitgenodigd aan de maaltijd en het gesprek deel te nemen.

Vrijdag 17 maart
Vrijhedenwandeling oud en jong
Start: Station Vlaardingen-Oost

Leerlingen van het Albeda College gaan samen met bewoners van het Zonnehuis de vrijhedenwandeling maken o.l.v. Nelleke van der Luit en Elma Oosthoek van Stichting Flagen. De wandeling start bij Vlaardingen Oost en eindigt in het Centrum. Al wandelend wordt er bij verschillende punten stil gestaan om één van de mensenrechten te bespreken. Voorbeelden: een kerk als vrijheid van je geloof, het station is vrijheid van reizen, de school vrijheid van onderwijs, etc. De Vrijhedenwandeling is ook een onderdeel van het educatiepakket ‘spring maar achterop’ van het Meldpunt Discriminatie.

Zaterdag 18 maart
De Verhalenfabriek
Wegens omstandigheden is deze voorstelling afgezegd.

Zondag 19 maart
Zin Op Zondag
15.00 – 16.30 uur, De Windwijzer, Schiedamseweg

‘Zin op Zondag’ is bedoeld voor mensen die verlangend en op zoek zijn naar zin in hun bestaan. Vanouds is de zondag de dag waarop daarbij stil gestaan wordt. ‘Zin op Zondag’ wil deze mogelijkheid tot bezinning bieden aan mensen die zich niet (meer) door de zondagse kerkdienst aangesproken voelen. Ook mensen die regelmatig ter kerke gaan zijn welkom.

Te gast is predikant Wielie Elhorst. Vroeger: heilssoldaat, nu homorechten-activist. Wielie Elhorst (1969) werkt voor het landelijk jeugdwerk van de Protestantse Kerk in Nederland en hij is predikant in Bussum. Hij zet zich nationaal en internationaal in voor homorechten en schuwt daarbij het actievoeren niet. Zijn gevoel van urgentie en activisme heeft hij meegenomen uit zijn tijd als heilssoldaat. Zijn drijfveren om zich in te zetten voor LHBT-ers (lesbiënne, homo, biseksueel, transgender) wordt voor een belangrijk deel gevoed door zijn geloof. Natuurlijk kun je je inzetten vanuit het perspectief van emancipatie. Maar Elhorst noemt zichzelf een fan van de kerk. Hij heeft ontdekt dat de mens, die geen plaats onder de zon gegund lijkt te worden, er voor God en Jezus bij hoort. Het gaat erom dat je gezien wordt in je eigenheid. En als dat gebeurt heeft dat direct invloed op de mensen om je heen. Misschien is dat de roeping van homo’s wel; juist om te laten zien dat het soms anders is. Dat kan voor een (geloofs)gemeenschap heilzaam zijn en een verrijking

Donderdag 23 maart
Themafilm: Moonlight
Moonlight is een Amerikaans drama dat zich afspeelt in een ruige buurt van Miami. De film volgt drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn identiteit, seksuele geaardheid, mannelijkheid en plaats in de wereld. De regie is in handen van Barry Jenkins, die nu dankzij het aangrijpende drama Moonlight zijn echte doorbraak kent. De film is gebaseerd op het ongepubliceerde toneelstuk In Moonlight Black Boys Look Blue van Tarell Alvin McCraney en is samen met producenten Adele Romanski en Brad Pitt omgevormd tot een speelfilm. Moonlight is lovend onthaald door de nationale en internationale pers en won 3 Oscars, waaronder die voor Beste Film.
20.30 uur, Filmtheater Het Zeepaard (VUE Bioscoop, Veerplein)

Zondag 26 maart
Themafilm: Moonlight
Voor een beschrijving van de film, zie boven
16.15 uur, Filmtheater Het Zeepaard (VUE Bioscoop, Veerplein)

28 maart tot en met 8 april
Democratiefabriek
Tijdens openingsuren, Centrale Bibliotheek, Waalstraat 100
Meer informatie en plannen groepsbezoek: Nelleke van der Luit per email nellekevdl46@kpnmail.nl

‘Over vrede, democratie en burgerschap’: De Democratiefabriek is voor oud en jong, vanaf 11 á 12 jaar. Grote thema’s als conflicten, macht en democratie komen aan bod, maar gaandeweg ontdekken de bezoekers dat de tentoonstelling over hen zelf gaat. Over hun idealen, hoop, waarden, houding en gedrag. DE opening van de Democratiefabriek wordt op 28 maart verzorgd door Elma Oosthoek.