De Geuzenpenning voor 2022 is toegekend aan de organisatie Lawyers for Lawyers. Dit is een onafhankelijke en non-politieke organisatie die het goed functioneren van de rechtsstaat bevordert door advocaten over de hele wereld te steunen die vanwege hun werk moeilijkheden ondervinden en risico lopen.

De Geuzenpenning is op maandag 14 maart uitgereikt in de Grote Kerk van Vlaardingen. Dat gebeurde door Geert Corstens, voormalig president van de Hoge Raad der Nederlanden. De laureaat van 2021, Malgorzata Gersdorf, kreeg bij deze gelegenheid eveneens de Geuzenpenning uitgereikt. In 2021 kon de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof niet naar Nederland komen door de coronacrisis. De uitreiking van beide Geuzenpenningen is terug te zien op: uitreiking Geuzenpenning 2022 – YouTube

Advocaten doen mee aan een schrijfactie

Lawyers for Lawyers (L4L)

Lawyers for Lawyers werkt met drie programma’s waarin de organisatie in samenwerking met Nederlandse advocaten met hun tijd, expertise en aandacht bijdragen aan een vrije en onafhankelijke advocatuur: Defend, Empower & Influence.

Defend

We support individual lawyers under threat and generate international attention.

Met het ‘defend’ programma ondersteunt Lawyers for Lawyers advocaten die vanwege het uitvoeren van hun professionele activiteiten onder druk staan. L4L levert een bijdrage aan het beëindigen of voorkomen van de dreigingen en tegenwerkingen die de advocaten ondervinden.

Empower

We empower lawyers and lawyers’ associations to fulfil their role in upholding human rights.

Met het ‘empower’ programma, stimuleert L4L advocaten en orden van advocaten om hun rol te vervullen bij het handhaven van mensenrechten en fundamentele vrijheden.

Influence

We advocate for laws, policies and practices that ensure protection for the independence and safety of lawyers.

Als onderdeel van het ‘influence’ programma voert L4L een actieve lobby voor wetten en beleid die een vrije en onafhankelijke beroepsuitoefening van de advocatuur nastreven, in overeenstemming met internationaal erkende principes en standaarden.

Als onderdeel van het ‘influence’ programma voert L4L een actieve lobby voor wetten en beleid die een vrije en onafhankelijke beroepsuitoefening van de advocatuur nastreven, in overeenstemming met internationaal erkende principes en standaarden.

Mevrouw Malgorzata Gersdorf

Malgorzata Gersdorf

Op maandag 14 maart 2022 kreeg Malgorzata Gersdorf (1952) alsnog de Geuzenpenning, nadat zij vorig jaar door de coronacrisis niet naar Nederland kon komen. De Poolse rechtsstaat staat al enkele jaren onder zware druk en repressie van de PiS-partij, ondanks grote internationale kritiek. Want sinds de verkiezingsoverwinning van 2015 probeert de PiS de rechterlijke macht volledig onder haar controle te krijgen. Maar is er ook binnenlands verzet tegen de ontmanteling van de scheiding der machten. Hét boegbeeld in deze strijd voor een onafhankelijke rechtspraak is Malgorzata Gersdorf, de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof.

Malgorzata Gersdorf heeft deze functie bekleed van 2014 tot haar pensionering eind april 2020. Ze weerstond hiermee een ongekende laster-, treiter- en intimidatiecampagne van de sterk conservatieve en nationalistische PiS-partij. Zij wilde Gersdorf twee jaar eerder naar huis sturen om haar daarna te laten vervangen voor rechters die minder kritisch zijn over de hervormingen van de PiS, dan wel loyaal zijn aan de partij.

Geuzenpenning

Sinds 1987 is de Geuzenpenning aan verschillende organisaties en personen toegekend. De Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. Deze organisatie is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog. De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen. Voorzitter is Kathleen Ferrier, ze is verder onder meer lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens, bestuurslid van de Anne Frank Stichting en voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie.

De Geuzenpenning is eerder toegekend aan personen zoals de Tunesische mensenrechtenadvocaat Radhia Nasraoui (2013), de Zweedse mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg (2014), Alice Nkom en Michel Togué (2017), twee advocaten in Kameroen die zich inzetten voor gearresteerde homo’s en lesbiennes, en aan organisaties zoals Free Press Unlimited (2015), MOAS (2016), Girls Not Brides (2018), Alejandro Solalinde (2019) en de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA (2020).

 

 

.