Dinsdag 5 maart, 20.00 uur, De Windwijzer. Gratis entree

Opening Geuzenmaand

Foto Merlijn Doomernik

Geuzenlezing door Abdelkader Benali

De Geuzenmaand 2024 wordt geopend met de Geuzenlezing door Abdelkader Benali. Behalve schrijver en columnist is Benali lid van PEN, een internationale organisatie van schrijvers die zich inzet voor verdrukte schrijvers en journalisten en voor vrijheid van expressie.

Ook wordt de foto-expositie ‘The best of’ geopend. Dit keer met een selectie van foto’s uit de afgelopen jaren.

De Windwijzer, Schiedamseweg 95, Vlaardingen

Foto Rob van Herwaarden

Donderdag 7 maart, 19.30 uur, Bethelkerk. Gratis entree

Jan Anderson vertelt

Wie kan dit beter dan Jan Anderson: vertellen over Vlaardingen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar hing tijdens de Geuzenmaand al een klein gezelschap geboeid aan zijn lippen in het Streekmuseum. Ditmaal is er plaats voor een breder publiek. Hoe zat het met het Geuzenverzet? Waar zaten onderduikers? En hoe verging het de Joden die hier woonden? ‘Bewaarder’ Anderson heeft in de loop der jaren een unieke verzameling aangelegd van gebruiksvoorwerpen, boeken, documenten en noem maar op die een beeld vormen van het dagelijks leven in die tijd. Dankzij deze verzamelwoede komt de periode van de Tweede Wereldoorlog ook voor hen die deze niet hebben meegemaakt dichterbij. Warm aanbevolen!

Bethelkerk, Burgemeester Verkadesingel 26, Vlaardingen

Vrijdag 8 maart, 15.00 uur, Kade40. Gratis entree

Emily, over de vrouw onder druk

Vijf dansers van het Rotterdamse dansgezelschap Misiconi vertellen in hun voorstelling het verhaal van Emily, de vrouw van de Engelse schrijver Patmore.  In 1800 beschreef hij haar in een gedicht als ‘ideale echtgenote’: gracieus, charmant en engelachtig maar ook onderdanig, vroom en zuiver.

Virginia Woolf schreef een halve eeuw later met Killing the Angel in the House een belangrijk tegengeluid. 

Dat was toen. Maar stereotypes over de vrouw zijn in de 21e eeuw nog altijd aanwezig. Hoe zou Emily vandaag de dag hebben gereageerd? Wie zou zij zijn als zij nu geleefd had? In de voorstelling staat Woolfs gedicht over onderdrukking van de vrouw centraal maar laten de dansers van Misiconi vooral hun kwetsbaarheid, kracht en verbondenheid zien.

Kade40, Westhavenkade 40, Vlaardingen

Vrijdag 8 maart, 20.00 uur, Museum Vlaardingen. Entree € 8,50 (incl. hapje)

Agnetalezing

Van pleegzuster tot professional

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, organiseren Museum Vlaardingen en de Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen de jaarlijkse Agnetalezing. Deze wordt gegeven door historicus en verpleegkundige Nannie Wiegman.

Ziek-zijn is heel vervelend. Tot ver in de 19de eeuw bleef je bij ziekte gewoon thuis. Moeders en dochters verzorgden de patiënt. De opmars van het ziekenhuis als hart van de gezondheidszorg, zoals we dat nu kennen, begint pas na 1870. Vanaf dat moment groeit de behoefte aan opgeleide verpleegsters spectaculair. Inmiddels gaat er in de zorg meer dan 100 miljard om en zijn er desondanks grote tekorten. In die 150 jaar ontwikkelden verpleging en verzorging zich tot respectabele en onmisbare vrouwenberoepen.

Hoe zit die ontwikkeling in elkaar, waarom is verplegen nog steeds vooral een vrouwenberoep, hebben wij hier in Nederland ook ‘Nightingales’ en tenslotte, zitten we met de verpleging en verzorging op de goede weg?   

Vanzelfsprekend komt in de Geuzenmaand ook aan de orde de druk waaronder vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog de zorg op zich namen voor onderduikers en mensen uit het verzet.  

Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, Vlaardingen

Zaterdag 9 maart, 07.45 uur: Vertrek bus naar den Haag bij Vulcaan Brouwerij, Oosthavenkade 90

Derde Geuzen Wandelmars (Vol geboekt)

Met deze mars wordt op een treffende manier stilgestaan bij de omgekomen leden van wandelvereniging Flardinga en het allereerste verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De 34 kilometer lange groepswandeling, van Den Haag naar Vlaardingen, leidt wandelaars langs bijzondere plekken die te maken hebben met het Geuzenproces van maart 1941. De deelnemende wandelaars worden s ‘ochtends met touringcar “de Vlaerdinger” vanaf de Vlaardingse Bierbrouwerij naar de Waalsdorpervlakte gebracht. Tijdens deze busreis zal Stadsarchief medewerker Hjalmar Teunissen die geschiedenis vertellen over de oorsprong van de Geuzen. De busreis eindigt bij de Bourdonklok op de Waalsdorpervlakte.

Het Nationaal Monument Oranjehotel opent speciaal voor de wandelaars haar deuren zodat er een bezoek gebracht kan worden aan het cellencomplex. Na de koffie vervolgen we de wandelmars lopend via het Binnenhof, door Delft waar we even rusten, richting Vlaardingen. Voor deze derde editie is plaats voor maximaal 55 geoefende wandelaars. Met de opbrengst adopteert de organisatie Cel 344 in het Oranjehotel voor meerdere jaren.