Dinsdag 5 maart, 20.00 uur, De Windwijzer. Gratis entree

Opening Geuzenmaand

Foto Merlijn Doomernik

Geuzenlezing door Abdelkader Benali

De Geuzenmaand 2024 wordt geopend met de Geuzenlezing door Abdelkader Benali. Behalve schrijver en columnist is Benali lid van PEN, een internationale organisatie van schrijvers die zich inzet voor verdrukte schrijvers en journalisten en voor vrijheid van expressie.

Ook wordt de foto-expositie ‘The best of’ geopend. Dit keer met een selectie van foto’s uit de afgelopen jaren.

De Windwijzer, Schiedamseweg 95, Vlaardingen

Foto Rob van Herwaarden

Donderdag 7 maart, 19.30 uur, Bethelkerk. Gratis entree

Jan Anderson vertelt

Wie kan dit beter dan Jan Anderson: vertellen over Vlaardingen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar hing tijdens de Geuzenmaand al een klein gezelschap geboeid aan zijn lippen in het Streekmuseum. Ditmaal is er plaats voor een breder publiek. Hoe zat het met het Geuzenverzet? Waar zaten onderduikers? En hoe verging het de Joden die hier woonden? ‘Bewaarder’ Anderson heeft in de loop der jaren een unieke verzameling aangelegd van gebruiksvoorwerpen, boeken, documenten en noem maar op die een beeld vormen van het dagelijks leven in die tijd. Dankzij deze verzamelwoede komt de periode van de Tweede Wereldoorlog ook voor hen die deze niet hebben meegemaakt dichterbij. Warm aanbevolen!

Bethelkerk, Burgemeester Verkadesingel 26, Vlaardingen

Vrijdag 8 maart, 15.00 uur, Kade40. Entree € 15,00

Emily, over de vrouw onder druk

Vijf dansers van het Rotterdamse dansgezelschap Misiconi vertellen in hun voorstelling het verhaal van Emily, de vrouw van de Engelse schrijver Patmore.  In 1800 beschreef hij haar in een gedicht als ‘ideale echtgenote’: gracieus, charmant en engelachtig maar ook onderdanig, vroom en zuiver.

Virginia Woolf schreef een halve eeuw later met Killing the Angel in the House een belangrijk tegengeluid. 

Dat was toen. Maar stereotypes over de vrouw zijn in de 21e eeuw nog altijd aanwezig. Hoe zou Emily vandaag de dag hebben gereageerd? Wie zou zij zijn als zij nu geleefd had? In de voorstelling staat Woolfs gedicht over onderdrukking van de vrouw centraal maar laten de dansers van Misiconi vooral hun kwetsbaarheid, kracht en verbondenheid zien.

Kade40, Westhavenkade 40, Vlaardingen

Vrijdag 8 maart, 20.00 uur, Museum Vlaardingen. Entree € 8,50 (incl. hapje)

Agnetalezing

Van pleegzuster tot professional

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, organiseren Museum Vlaardingen en de Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen de jaarlijkse Agnetalezing. Deze wordt gegeven door historicus en verpleegkundige Nannie Wiegman.

Ziek-zijn is heel vervelend. Tot ver in de 19de eeuw bleef je bij ziekte gewoon thuis. Moeders en dochters verzorgden de patiënt. De opmars van het ziekenhuis als hart van de gezondheidszorg, zoals we dat nu kennen, begint pas na 1870. Vanaf dat moment groeit de behoefte aan opgeleide verpleegsters spectaculair. Inmiddels gaat er in de zorg meer dan 100 miljard om en zijn er desondanks grote tekorten. In die 150 jaar ontwikkelden verpleging en verzorging zich tot respectabele en onmisbare vrouwenberoepen.

Hoe zit die ontwikkeling in elkaar, waarom is verplegen nog steeds vooral een vrouwenberoep, hebben wij hier in Nederland ook ‘Nightingales’ en tenslotte, zitten we met de verpleging en verzorging op de goede weg?   

Vanzelfsprekend komt in de Geuzenmaand ook aan de orde de druk waaronder vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog de zorg op zich namen voor onderduikers en mensen uit het verzet.  

Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, Vlaardingen

Zaterdag 9 maart, 07.45 uur: Vertrek bus naar den Haag bij Vulcaan Brouwerij, Oosthavenkade 90

Derde Geuzen Wandelmars (Vol geboekt)

Met deze mars wordt op een treffende manier stilgestaan bij de omgekomen leden van wandelvereniging Flardinga en het allereerste verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De 34 kilometer lange groepswandeling, van Den Haag naar Vlaardingen, leidt wandelaars langs bijzondere plekken die te maken hebben met het Geuzenproces van maart 1941. De deelnemende wandelaars worden s ‘ochtends met touringcar “de Vlaerdinger” vanaf de Vlaardingse Bierbrouwerij naar de Waalsdorpervlakte gebracht. Tijdens deze busreis zal Stadsarchief medewerker Hjalmar Teunissen die geschiedenis vertellen over de oorsprong van de Geuzen. De busreis eindigt bij de Bourdonklok op de Waalsdorpervlakte.

Het Nationaal Monument Oranjehotel opent speciaal voor de wandelaars haar deuren zodat er een bezoek gebracht kan worden aan het cellencomplex. Na de koffie vervolgen we de wandelmars lopend via het Binnenhof, door Delft waar we even rusten, richting Vlaardingen. Voor deze derde editie is plaats voor maximaal 55 geoefende wandelaars. Met de opbrengst adopteert de organisatie Cel 344 in het Oranjehotel voor meerdere jaren.

In gesprek met de Veldheren (let op: middagprogramma!)

Dinsdag 12 maart, 14.00 uur. De Windwijzer. Entree gratis, wel aanmelden via: aanmelden@dewindwijzer.nl

Militairen die weten wat oorlog is zijn nog het meest tegen oorlog. Maar hoe werkt oorlog dan? Mart de Kruif en Peter van Uhm, twee van de bekendste, inmiddels buiten dienst zijnde Nederlandse generaals zullen antwoord geven op die vraag. Zij putten hiervoor uit hun rijke persoonlijke verhalen, de recente ontwikkelingen en de geschiedenis. Welke voorwaarden zijn noodzakelijk voor het ontstaan van een oorlog en wanneer leiden spanningen niet tot oorlog? Welke vaste patronen zie je in het verloop? En hoe eindigt een oorlog? Wat is een krijgsmacht? Hoe werkt de hiërarchie en het leiderschap in het leger? Welke nazorg is nodig na het sluiten van de vrede? Allemaal vragen waarover de beide heren graag in gesprek gaan met de bezoekers.

De Windwijzer, Schiedamseweg 95, Vlaardingen

Woensdag 13 maart, De Geuzenpenning wordt uitgereikt aan Laila Haidari, Grote Kerk

De Afghaanse activiste Laila Haidari krijgt dit jaar de Geuzenpenning voor haar maatschappelijke inzet in haar thuisland. Nadat de Taliban in 2021 aan de macht kwamen in Afghanistan en onderwijs voor vrouwen verboden werd, zette Haidari in het geheim een onderwijscentrum voor meisjes en vrouwen op in Kaboel, dat nog steeds actief is. Prinses Margriet reikt op 13 maart de Geuzenpenning uit aan Haidari.

Vrijdag 15 maart, 18.00 uur Uit Afghaanse keuken, De Windwijzer

Omdat de laureaat afkomstig is uit Afghanistan wordt er in De Windwijzer op deze avond Afghaans gekookt. Er is tussen de gangen van deze Afghaanse maaltijd door uitleg over de gewoonten en gebruiken van het land en de Afghaanse keuken. We lezen enkele Afghaanse gedichten en besteden aandacht aan de geschiedenis van dit land en haar inwoners, waarin al zovele jaren de vrijheid onder druk staat. 

Graag vooraf aanmelden via aanmelden@dewindwijzer.nl Inloop vanaf 18.30 uur.

Zondag 17 maart, Kerkdienst over ‘vrijheid onder druk’, 10.00 uur, Bethelkerk, Burg. Verkadesingel.

Wie de dienst van 09.45 uur wil terugkijken, zie: kerkomroep.nl/#/kerken/11171

Zondag 17 maart, 15.00 uur, Het Oranjehotel, De Windwijzer. Vrij toegang

Lezing door Camiel van Zilfhout

In de Geuzenmaand krijgt het gedachtegoed van de verzetsgroep ‘De Geuzen’ alle aandacht. De meeste gearresteerde verzetsstrijders uit Vlaardingen werden in eerste instantie overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen die als bijnaam het Oranjehotel kreeg. Wat is dat tegenwoordig voor een plek?

Historicus Camiel van Zilfhout komt ons vertellen waarom hij educatie over deze donkere periode uit onze geschiedenis zo belangrijk vindt en welke rol het Oranjehotel daarin kan spelen.

Je bent van harte uitgenodigd om aan te sluiten. Na afloop is er volop de gelegenheid om met elkaar nog even door te praten onder het genot van een drankje.

Donderdag 21 maart, 20.30 uur, Filmhuis ‘t Zeepaard in Vue

‘Io Capitano’

Geïnspireerd op mythen en waargebeurde verhalen neemt regisseur Matteo Garrone de kijker in Io Capitano mee op een diep ontroerende tocht van twee tienerjongens, die hun familie in Senegal verlaten om hun droom van een beter leven in Europa na te jagen.

Hun hedendaagse Odyssee voert hen door de verstikkende woestijn, de detentiecentra van Libië en over de onstuimige zee. Ze beginnen hun reis als mens, maar transformeren al snel tot handelswaar voor de mensensmokkelaars waarbij hun dromen, hoop en ambities ruimte moeten maken voor een strijd om te overleven.

Reserveren via www.hetzeepaard.nl

Vrijdag 22 maart, 20.30 uur, Stadsgehoorzaal

Zelenski HIER

Een voorstelling in het kader van de Geuzenmaand op initiatief van PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen.

Toet. Het is Oekraïens voor Hier. ‘Wij zijn hier.’ Dat zei president Volodomyr Zelensky kort na de inval door de Russen in een filmpje op zijn telefoon. ‘De president is hier, onze strijdkrachten zijn hier, de burgers zijn hier.’ Toet.

Zelensky hier is de eerste voorstelling over het leven van Zelensky, de man die acteur, auteur en komiek was voordat hij president van Oekraïne werd. De Spelersfederatie, cabaretier Patrick Nederkoorn en theatermaker/historicus Arjen Arnoldussen delen een fascinatie voor de onwaarschijnlijke carrière van hun voormalige collega. Hij was komiek, tv-kok, de stem van Beertje Paddington, kandidaat bij Dancing with the Stars en acteur in een serie waarin hij iemand speelt die president van Oekraïne wordt.

Op basis van speeches, interviews, liedjes van Zelensky’s cabaretgroep Kvartal 95 en nieuwe scènes van fictieve ontmoetingen tussen de spilfiguren van dit verhaal, wordt de mens achter de politicus getoond. De Spelersfederatie is hier. Jij bent hier en samen zoeken we in deze komische vaudeville voorstelling met serieuze ondertoon uit wat die oorlog daar betekent voor ons hier. 

Kaarten via www.stadsgehoorzaal.nl

Vrijdag 22 maart, 20.30 uur, Kroepoekfabriek

Dr. Jazz

In de Kroepoekfabriek brengt Club Duif de voorstelling Dr. Jazz. Het verhaal gaat over een vooraanstaand Luftwaffe-officier die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog, tegen het beleid van zijn naziregime in, ontpopte tot ambassadeur en beschermer van de jazz, met de zelfgekozen naam: Dr. Jazz. Theatermaker Daniël van Duijvenbooden gaat op zoek naar het verhaal achter een foto waarin zijn liefde voor historie en jazz in één beeld zijn gevangen en volgt het spoor terug tot aan de plek waar die foto is gemaakt. Hij combineert daarbij storytelling, livemuziek, geluidskunst en film.

Kaarten: www.kroepoekfabriek.nl

Zondag 24 maart, 13.45 uur, start bij De Windwijzer

Vrijhedenwandeling

Het Serviceteam Vlaardingen wandelt met de deelnemers langs plaatsen in de Oostwijk die symbool staan voor een mensenrecht. Mensenrechten die we vieren door erbij stil te staan én in beweging te komen. We verzamelen rond 13.45 uur bij de Windwijzer en vertrekken om 14.00 uur. 
Graag vooraf aanmelden via aanmelden@dewindwijzer.nl

Zondag 24 maart, 16.15 uur, Filmhuis ‘t Zeepaard in Vue

‘Io Capitano’

Geïnspireerd op mythen en waargebeurde verhalen neemt regisseur Matteo Garrone de kijker in Io Capitano mee op een diep ontroerende tocht van twee tienerjongens, die hun familie in Senegal verlaten om hun droom van een beter leven in Europa na te jagen.

Hun hedendaagse Odyssee voert hen door de verstikkende woestijn, de detentiecentra van Libië en over de onstuimige zee. Ze beginnen hun reis als mens, maar transformeren al snel tot handelswaar voor de mensensmokkelaars waarbij hun dromen, hoop en ambities ruimte moeten maken voor een strijd om te overleven.

Reserveren via www.hetzeepaard.nl

Donderdag 28 maart 2024, 19:30 – 21:30, De Bibliotheek de Plataan, Waalstraat 100 Vlaardingen. vrij toegang na aanmelden bij www.debibliotheekdeplataan.nl

Politie in oorlogstijd door Jan Struijs

Vrijdagavond 27 oktober 1944: het is een kille en natte avond. Maar de duisternis, de regen en de kou kan de vijf mannen uit Vlaardingen niet deren…

Ze moeten voedsel zoeken voor hun gezinnen en familieleden. Als aanvulling op het karige rantsoen, dat door de voortdurende Duitse bezetting steeds kleiner wordt. De mannen gaan naar een boerderij waar een voorraad ingekuilde aardappels ligt.

Ook willen ze proberen een koe te melken, want een van de mannen heeft een dochtertje van slechts enkele maanden oud. De mannen zijn er regelmatig op uit getrokken om eten te verzamelen voor hun gezinnen. Maar deze nacht zal de allerlaatste maal zijn dat zij op stap gaan.

Enkele dagen later verschijnt er een artikel in een Rotterdamse krant: ”Op de vlucht doodgeschoten”.

Maar zijn de mannen werkelijk op de vlucht geslagen en als gevolg daarvan neergeschoten? Wat was de vermoedelijke aanleiding van deze aanslag? Hoe ging de politie en zijn burgers om met zijn morele dilemma’s in bijzondere periode als de Tweede Wereldoorlog?

Hierover gaat de lezing van Jan Struijs, die op verzoek van zijn oudtante Marie Struijs onderzoek heeft gedaan naar de aanslag van 27 oktober 1944 in Vlaardingen. Het waren haar broer Arie en zijn kameraden die zijn vermoord. Jan Struijs kon haar verzoek niet weigeren en begon aan de moeilijke zoektocht naar de ware toedracht van de gewelddadige dood van zijn neef, de verzetsstrijder Arie Struijs en zijn kameraden.