Geuzenpenning voor Laila Haidari
Woensdag 13 maart 2024 reikt Prinses Margriet de Geuzenpenning uit aan de Afghaanse activiste Laila Haidari.
Na het verbod van de Taliban voor meisjes ouder dan twaalf jaar om naar school te gaan, heeft Laila Haidari in 2021 in het geheim een onderwijs- en ambachtscentrum opgericht voor meisjes en vrouwen. Ook heeft Laila Haidari zich ingezet voor de hulp aan drugsverslaafden in Afghanistan.
De uitreiking van de Geuzenpenning is in de Grote Kerk in Vlaardingen. Journalist Thomas Erdbrink houdt een toespraak. Hij maakte de tv-serie ‘Onze man bij de Taliban’ en heeft Laila Haidari hiervoor geïnterviewd. Ook Lilian Gonçalves – Ho Kang You, de voorzitter van de stichting Geuzenpenning, en de laureaat zelf houden een toespraak.
Nadat de Taliban in 2021 in Afghanistan aan de macht zijn gekomen, worden vrouwen en meisjes sterk beperkt in hun bewegingsvrijheid en in hun mogelijkheden om te werken en onderwijs te volgen.
Mother Educational Center
Laila Haidari koos er in 2021 voor om in haar woonplaats Kabul te blijven en in het geheim een onderwijs- en ambachtscentrum voor vrouwen op te zetten: het Mother Educational Center. Meisjes en vrouwen krijgen hier kosteloos onderwijs en leren waardevolle vaardigheden. Ze maken onder andere kleding en vloerkleden, maar ook sieraden van afgedankte munitie, waarmee ze een inkomen verdienen. Haidari: “Kogels dienen als een tragische herinnering aan de vernietiging die oorlog en conflict brengen in ons leven. We gebruiken afgedankte munitie om onze resolute afwijzing van oorlog en conflict uit te drukken.”
Hulp aan drugsverslaafden
Laila Haidari zette zich al sinds 2010 in voor hulp aan drugsverslaafden in Kabul, nadat ze in 2009 van Iran naar Afghanistan verhuisde en haar broer Hakim verslaafd aantrof onder de Pul-e-Sokhta-brug met honderden andere drugsverslaafden. Gemotiveerd door het grote en almaar groeiende drugsprobleem in Afghanistan en het gebrek aan door de overheid gerunde afkickklinieken, richtte Haidari een baanbrekende verslavingskliniek op. Het centrum werd door de eerste klanten Mother Camp genoemd. Haidari heeft Mother Camp gefinancierd door in Kabul een restaurant te openen, Taj Begum, waarbij het bedienend personeel bestond uit herstellende verslaafden uit de kliniek.
Na de machtsovername van de Taliban in 2021 werd het restaurant vernield en werden ook de drugsverslaafden uit de herstelkliniek gegooid. Haidari richtte zich vanaf die tijd op het steunen van vrouwen en van meisjes die uitgesloten worden van middelbaar en hoger onderwijs.
Onze man bij de Taliban
Journalist Thomas Erdbrink heeft Haidari geïnterviewd in de in 2023 uitgezonden vierde aflevering van ‘Onze man bij de Taliban’ (zie: Onze man bij de Taliban | NPO Start). Ze is te zien in het Mother Educational Centre en ze breekt in de uitzending een lans voor dappere vrouwen, die zich blijven uitspreken.
Haidari is ook gevolgd in de documentaire Laila at the Bridge uit 2018 (zie: Laila at the Bridge – 2Doc.nl ). De film won diverse prijzen, waaronder de Social Justice Award for Documentary Film op het 34e Santa Barbara International Film Festival. Haidari was een van de 100 inspirerende en invloedrijke vrouwen op de lijst van de BBC in 2021.
Met de toekenning van de Geuzenpenning wordt grote waardering uitegsproken voor het moedige, menslievende en maatschappelijk relevante werk van Laila Haidari.
Geuzenpenning
Sinds 1987 is de Geuzenpenning aan verschillende organisaties en personen toegekend, een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. De Geuzen waren de eerste verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Zij kwamen al direct na het begin van de oorlog in opstand tegen de Duitse bezetter. Op 13 maart 1941 werden vijftien Geuzen en drie Februaristakers op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd. Jan Campert schreef hierover het bekende gedicht Het lied der achttien dooden.
De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen. Voorzitter is Lilian Gonçalves-Ho Kang You, jurist, mensenrechtenactivist en Staatsraad em.
De Geuzenpenning is eerder toegekend aan personen en organisaties als Assistance Association for Political Prisoners (2023), Lawyers for Lawyers (2022), de Poolse rechter Malgorzata Gersdorf (2021), de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA (2020), Girls Not Brides (2019), de Mexicaanse padre Alejandro Solalinde (2018) en Alice Nkom en Michel Togué (2017), twee advocaten in Kameroen die zich inzetten voor gearresteerde homo’s en lesbiennes.
Meer informatie over het Geuzenverzet en de uitreiking van de Geuzenpenning staat op www.geuzenpenning.nl.
.